Het Syndroom van Korsakov / korsakoff staat ook wel bekend als de alcoholisten-ziekte. Een vorm van dementie die vooral alcoholverslaafden treft. Dit laatste klopt, maar toch is de alcohol niet direct de oorzaak van het ontstaan van Korsakov.

Laat ik even heel kort uitleggen wat de ziekte van Korsakov inhoudt, want je hebt hier ongetwijfeld al eens over gehoord. De voornaamste klachten zijn geheugenverlies en functiestoornissen. De ziekte is vaak zo ernstig dat de patient uiteindelijk niet meer in staat is om voor zichzelf te zorgen.

Toch hebben zij vaak een gebrekkig ziekte-inzicht. Hun brein verzint dingen (herinneringen/gebeurtenissen) voor de momenten die zij zich niet kunnen herinneren. Dit wordt ook wel confabuleren genoemd. Ofwel: eerlijk liegen, zij geloven zelf ook in deze valse herinneringen. Nu moet ik zeggen dat dit ook weer niet zo vreemd is als het in eerste instantie wellicht klinkt: alle mensen hebben hier namelijk in bepaalde mate last van. Er zijn maar heel weinig mensen met een exact geheugen, de meesten van ons herinneren zich flarden, maar je brein weet hier een mooi geheel van te breien, zodat je denkt je een hele gebeurtenis te kunnen herinneren. Zo ook bij korsakov-patiënten, al gaat het bij hun natuurlijk heel wat stapjes verder waardoor het soms lijkt of ze in een fantasiewereld leven, en niet meer in staat zijn om te kunnen functioneren.

Hoe ontstaat korsakov?

De discussie of alcohol hersenweefsel aantast gaan we nu niet voeren, want dat is niet de oorzaak van korsakov. De ziekte van korsakov wordt veroorzaakt door een (acuut) gebrek aan vitamine b1 (ook wel thiamine genoemd) in het zenuwstelsel! Vitamine b1 is nodig voor het functioneren van de zenuwen in je neurosysteem. Deze vitamine (b1 / thiamine) zit ruimschoots in allerlei voedingsmiddelen, maar alcoholisten eten vaak eenzijdig. Bovendien zorgt de aanwezigheid van alcohol in je lichaam voor een slechtere absorptie van vitamines. Ook kan het zo zijn dat het lichaam van een zware drinker steeds minder goed in staat is vitamines op te nemen. Ook erfelijkheid speelt hierin een rol: het kan zijn dat je buurman een veel zwaardere drinker is dan jij, en nergens last van heeft. Terwijl jij met een paar glaasjes per dag al in de problemen komt. De verdeling van ziektes is nooit eerlijk. Maar gelukkig is dit een aandoening die je kunt voorkomen!

Zodra de voorraad thiamine (vitamine b1) in iemands lichaam helemaal uitgeput is, ontwikkelt diegene het wernicke-korsakov syndroom. Verwardheid, desoriëntatie, niet meer kunnen bewegen, moeilijk praten, psychose.. het kan uiteindelijk zelfs tot shock of dood leiden als iemand niet tijdig hulp krijgt. Die hulp bestaat voornamelijk uit het toedienen van vitamine b1. Zo simpel is het. In zo’n ernstig geval gebeurt dit natuurlijk via een arts/specialist en krijgt de patiënt de vitamine b1 ingespoten, eventueel met nog wat andere vitamines. Maar in minder ernstige gevallen volstaan de supplementen van de drogist.

Mocht je nou denken dat jijzelf of iemand die je kent risico loopt op het korsakov-syndroom, geef diegene dan hoog gedoseerde vitamine b1-tabletten! Een overdosis aan dit middel kan niet. Omdat het wateroplosbaar is plas je een overschot gewoon uit. Eventueel kun je het nemen in combinatie met vitamine b-complex, maar beter is om bij je huisarts te laten meten hoe het met de vitaminewaarden in je bloed gesteld is.

Laat 1 ding duidelijk zijn: als iemand voldoende vitamine b1 tot zich neemt, dan zal hij/zij geen korsakov ontwikkelen! Dit betekent goed eten en eventueel supplementen erbij slikken. Dit is echter geen vrijbrief om er maar op los te drinken, alcohol geeft namelijk ook een verhoogde kans op allerlei ziektes zoals bijvoorbeeld maagkanker.

Maar toch, als de kennis over vitamine b1 / thiamine ook maar één extra korsokov-patient kan voorkomen, dan is dit hele artikel al geslaagd!

Cheers!