Een nieuwe manier om je bioritme te resetten

Goed nieuws voor mensen die last hebben van een verstoord dag-nachtritme door  bijvoorbeeld een jetlag of het werken in nachtdiensten. Canadese onderzoekers hebben een pil gevonden waarmee het mogelijk is om je dag-nachtritme te resetten.

Dag-nachtritme

Het dag-nachtritme bestaat uit verschillende biologische processen die automatisch volgens een bepaald ritme verlopen. De lichaamstemperatuur verloopt bijvoorbeeld volgens een dag-nachtritme. Twee uur na het inslapen is onze lichaamstemperatuur het laagst en in de namiddag het hoogste. Ook dingen als eetlust, slaap, hormoonafgifte, hartritme en immuunsysteem worden beïnvloed door de periode van de dag.

Dit soort fysieke veranderingen worden gereguleerd door een interne klok die zich diep in het centrum van de hersenen bevindt. Ook in de rest van het lichaam zijn verschillende biologische klokken te vinden. Zelfs onze witte bloedcellen zijn onderdeel van zo’n interne klok.

Het onderzoek

Er werkten 16 gezonde volwassenen vrijwilligers mee aan dit onderzoek. Zij brachten een aantal dagen in  isolatiekamers door  waardoor hun slaap-waakritme verstoord werd. Ondertussen werden ze geobserveerd en onderzocht door de onderzoekers.

Het viel de onderzoekers op dat de biologische klokken in de witte bloedcellen gesynchroniseerd kunnen worden door de toediening van glucocorticoïden pillen. Hun dag-nacht ritme draaide zich opeens om. Ze kregen bijvoorbeeld  op andere momenten van de dag slaap.

Glucocorticoïden

Glucocorticoïden zijn afgeleiden van het natuurlijke hormoon cortisol en staan op de dopinglijst voor sporters omdat ze een prestatiebevorderend effect kunnen hebben. Het zijn een soort steroïden die bijvoorbeeld ontstekingsreacties tegengaan.

De onderzoekers weten nog niet hoe het precies komt dat de glucocorticoïden het bioritme beïnvloeden. Normaal gesproken worden de biologische klokken in het lichaam aangestuurd door de centrale klok in het brein. Het lijkt erop dat glucocorticoïden een belangrijke rol spelen in het doorgeven van de signalen van deze centrale klok.

Veelbelovend

De pillen zijn op het moment helaas nog niet in de winkel te koop, er is eerst meer onderzoek nodig om te kijken hoe het mensen precies beïnvloedt. Wel is het veelbelovend, want slaapproblemen komen veel voor en kunnen behalve tot mentale problemen ook de kans op bijvoorbeeld kanker en hart-en vaatziekten vergroten. Dit onderzoek is dus een grote stap in de goede richting voor iedereen met slaapproblemen.

photo credit: Tom Lin :3= via photopin cc

photo credit: Tom Lin :3= via photopin cc

Bronnen:

Douglas Mental Health University Institute/EurekAlert

http://psychcentral.com/news/2015/01/19/researchers-work-to-reset-circadian-rhythm/80113.html