Schoonmaken is super. Het geeft zo’n heerlijk fris gevoel. Bovendien verkleint een goede hygiëne de kans op ziektes en ongewenste parasieten. Toch moet je wat schoonmaken betreft niet overdrijven. Houd je aan de simpele regel: schoon = schoon. (schoner-dan-schoon bestaat simpelweg niet)

Wat je niet moet doen: mengen van agressieve schoonmaakmiddelen.

Sneller schoonmaken door het mengen van schoonmaakmiddelen? Dacht het niet! Je zou misschien verwachten dat het mengen van verschillende middeltjes een beter resultaat zou geven, maar de ‘1+1=2’ regel gaat hier niet altijd op, helaas. Een aantal schoonmaakmiddelen zijn zelfs gevaarlijk om te mengen. 

MENG DIT DUS NOOIT:

  • Bleek en azijn: Door het mengen van bleek en azijn krijg je chloorgas, heel erg gevaarlijk!
  • Waterstofperoxide en azijn: het mengsel hiervan werkt irriterend op je longen, ogen en huid.
  • Bleek en ammoniak: heb je dit gemengd? dat nare gevoel in je longen verbeeld je je niet, dat komt door deze giftige chemische combinatie.
  • Baking soda (zuiveringszout) en azijn: deze verzwakken elkaar alleen maar. Je zult hier geen brandwonden van krijgen, maar het is gewoon zonde van je moeite.
  • Bleek en ontsmettingsalcohol: door dit te mengen ontstaat chloroform. En nee, dit werkt niet zoals in films waarin een slachtoffer ‘even in slaap valt’. In werkelijkheid geeft een relatief kleine dosis al kans op hersenschade, kans op kanker of zelfs overlijden. Meng dit dus nooit! Welk doel je ook hebt, dit is niet je oplossing.
  • Bleek en wat-dan-ook: bleek is een prima product, in de schoonmaak kan ik echt niet zonder. Maar pas op met je kleding en meng het niet met andere middelen. Als je verschillende schoonmaakmiddelen na elkaar wilt gebruiken, zorg er dan in elk geval voor dat je het eerste product goed afgespoeld en gedroogd hebt, en lees de aanwijzingen op de etiketten. Als je last krijgt van je ogen, luchtwegen of huid, neem die symptomen dan serieus en blijf even uit de walm (van welke combinatie je ook maar gecreëerd hebt). Je gezondheid is meer waard dan een schoon huis, geloof me.

Oma?

Nu kan het toevallig zo zijn dat je van je grootmoeder een trucje hebt geleerd om van een paar basic ingrediënten een super-sterk-goedkoop schoonmaakmiddel te maken. Misschien heeft ze wel gelijk, niet alle combinaties zijn immers gevaarlijk. Maar doe dit alleen als je héél zeker bent van je zaak, en ga er niet op eigen houtje mee experimenteren. De schade aan de meubels valt wel weer te herstellen, maar de mogelijke schade aan je ogen en luchtwegen… dat wordt een stuk lastiger!

Adem rustig in… 

Nu wil ik je niet onnodig bang maken voor schoonmaakmiddelen. De middelen in Europa zijn uitvoerig getest. Dus zolang je de etiketten leest (en dus geen rare dingen mengt of het in je ogen smeert) en eventueel handschoenen draagt indien je overgevoelig bent, dan breng je je gezondheid niet in gevaar met schoonmaken.  Sterker nog: je maakt onze leefwereld een stukje veiliger en fijner door te zorgen voor een goede hygiëne! 

Moraal van het verhaal: gebruik schoonmaakmiddelen gewoon zoals ze bedoeld zijn. Dan werken ze goed en zijn veilig om te gebruiken. Meng niet zomaar middelen. De gassen die ontstaan kunnen giftig zijn en jou ernstige schade toebrengen.

Bronnen:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Chloroform
https://www.margriet.nl/