Walnoten verbeteren je geheugen!

Walnoten lijken niet alleen qua uiterlijk op een brein; ze zijn ook nog eens goed voor je brein! Onderzoek laat zien dat het eten van slechts een handje vol walnoten per dag voor een verbetering van je geheugen kan zorgen!

Dr. Lenore Arab van de Universiteit in Los Angeles toonde aan dat het eten van walnoten de prestatie op verschillende cognitieve taken kan verbeteren. Het had bijvoorbeeld een positief effect op de concentratie, geheugen en informatieverwerking.

Het cognitief functioneren van volwassen deelnemers die regelmatig walnoten aten was significant hoger dan van de andere deelnemers, ongeacht hun sekse, leeftijd, geslacht of etniciteit.

Dementie

Gehoopt wordt dat het eten van walnoten aandoedingen als alzheimer en dementie kan tegengaan. Vooral nu de babyboom generatie bijna de pensioensleeftijd bereikt, is er een steeds grotere groep ouderen die hier baat bij zou kunnen hebben. Wereldwijd zijn er maar liefst 35.6 miljoen mensen die aan dementie lijden. Elk jaar komen daar nog eens 7.7 miljoen mensen bij.

Het geheugen bevorderende effect van walnoten zou te danken zijn aan de hoge concentratie van antioxidanten in walnoten. Daarnaast is de walnoot de enige noot die  veel alfa-linoleenzuur bevat, een essentieel vetzuur dat nodig is voor een optimale groei en conditie van het menselijk lichaam.

Oorzakelijke verbanden

Het is wel belangrijk om te vermelden dat het hier geen experimentele studie betreft en er dus niet daadwerkelijk oorzakelijke verbanden zijn aangetoond. Daarvoor zou een groep vrijwilligers willekeurig in 2 subgroepen moeten worden ingedeeld, waarvan de ene groep dagelijks walnoten eet en de andere groep niet.

Zolang een dergelijke opzet nog niet in gebruikt zou het bijvoorbeeld ook zo kunnen zijn dat mensen met een goed geheugen om de een of andere reden gewoon meer van walnoten houden dan mensen met een slecht geheugen.

Baat het niet, dan schaadt het niet

Echter, de onderzoekers geven aan dat deze studie gebaseerd is op een erg grote steekproef en dat het gevonden verband daarom weldegelijk een aanwijzing is voor het geheugen-verbeterende effect van walnoten. En ach, het zelf uitproberen ervan kan in elk geval weinig kwaad.

Bron Universiteit van California, Los Angeles/EurekAlert