7 Tips om gemotiveerd te blijven tijdens je zoektocht naar een baan

Of je nu pas net op zoek bent naar een nieuwe baan of er al een heel traject op hebt zitten; iedereen kan vroeg of laat wel wat extra motivatie gebruiken. Je begint met frisse moed, maar na een aantal afwijzingen begin je je af te vragen wat je verkeerd doet, en of het eigenlijk allemaal wel zin heeft. Zitten werkgevers überhaupt wel op je te wachten? Ben je niet te oud, of heb je juist te weinig ervaring? Dit soort gedachten zijn heel normaal, maar op die manier maak je het er niet makkelijker op voor jezelf. Je zoektocht zal een stuk prettiger (en succesvoller!) verlopen als je gemotiveerd weet te blijven. Hieronder 7 tips om je op weg te helpen.

Bekijk het van de positieve kant

Hoe vaak krijg je nou de kans om opzoek te gaan naar wat jij graag wilt en daarbij ook nog eens zelf te tijd in te delen. Hoe lastig het soms ook is, probeer ook een beetje te genieten van de situatie. Zodra je straks weer in een drukke baan zit kijk je vast nog wel eens vol weemoed terug op de periode dat je nog werkzoekende was.

Je hoeft het niet alleen te doen

Zoek mensen om samen mee werk te zoeken. Er zijn tegenwoordig zoveel mensen werkloos dat het vast niet lastig is om een werkzoek-maatje te vinden. Ook als je misschien niemand kent die opzoek is naar werk, dan ken je vast wel iemand die ook eens thuis iets moet uitwerken. Spreek af om een dag per week samen aan de slag te gaan. Op die manier kan je elkaar praktische tips geven, even je hart luchten en elkaar stimuleren om ook echt efficiënt aan het werk te gaan, ook al heb je misschien je dag niet.

Zoek afleiding

Zoek afleiding! Natuurlijk wil je graag productief zijn, juist daarom is het belangrijk om eens achter je pc vandaan te stappen en eens iets anders te doen. Wandelen, sporten, vrienden opzoeken, of wat jou dan ook maar ontspanning biedt.

Voel je niet schuldig als je even niet bezig bent met werk zoeken. Ontspannen is voor het werkzoek-proces net zo belangrijk als inspannen. Op het moment dat je je gedachten even ergens anders op focust werkt je onderbewustzijn nog hard door en komen er vaak opeens spontaan de beste ideeën in je op.

Maak met jezelf gewoon de afspraak dat je een bepaalde tijd uittrekt voor ontspannende activiteiten en daarna weer vol frisse moed verder gaat, je zult zien dat je dan een stuk productiever en creatiever bent!

Blijf bezig    

Blijf bezig, ook met werkgerelateerde zaken. Je zou bijvoorbeeld kunnen denken aan het doen van vrijwilligerswerk, het opzetten van een eigen project – ook al denk je misschien dat er helemaal geen markt voor is – het is altijd beter om iets te proberen dan om stil te blijven staan.  Vraag vrienden en familie waar ze mee bezig zijn en of je ze ergens mee kan helpen, start een eigen blog, doe een cursus waar je voorheen geen tijd voor had. Wees creatief en toon lef. Je hebt tenslotte niets te verliezen, want een (leuke) baan heb je toch al niet, anders zou je niet opzoek zijn.

Doe iets wat jou motiveert en wat jou een goed gevoel geeft, ook al lijkt het in de eerste instantie weinig op te leveren, op lange termijn kan je zeker profijt hebben van dit soort zaken.  Het geeft je een voldaan gevoel en je blijft je ontwikkelen. Bovendien zien recruiters dan ook dat je aan jezelf bent blijven werken (dit soort werkgerelateerde zaken ook zeker op je CV vermelden!), daarmee vergroot je zeker je kansen om te worden uitgenodigd voor een gesprek!

Sociale contacten!

Blijf je niet doodstaren op die online vacaturebanken. Er zijn meer manieren om aan een baan te komen. Netwerken bijvoorbeeld. Slechts 30% van alle vacatures wordt gevuld door het plaatsen van een vacature, in de meeste gevallen wordt een nieuwe werknemer gevonden in het netwerk van één van werknemers/leidinggevenden van de betreffende afdeling. Netwerken is dus erg nuttig, en vaak nog erg leuk om te doen ook! Linkedin, facebook, een praatje maken met de buren of een feestje bezoeken, allemaal gelegenheden waar je misschien wel iemand tegenkomt die jou aan een baan kan helpen.

Natuurlijk hoef je mensen niet gelijk in de eerste paar minuten te vragen of ze een baan voor je hebben, maar het is wel goed om je omgeving te laten weten waar jij goed in bent, voor wat voor klus of opdracht ze jou kunnen bellen, en dat jij beschikbaar bent. Dit kan je prima op een spontane informele manier verpakken zonder dat je wanhopig overkomt. Maak er gewoon wat leuks van, wel zo prettig voor jou en de mensen in je omgeving.

Heb geduld!

Solliciteren kost nu eenmaal tijd. In deze tijd is het vrij gebruikelijk dat werkgevers honderden reacties krijgen op één vacature. Dus iemand met een gemiddeld CV zal statistisch gezien honderden brieven moeten sturen voor hij een baan zal vinden. Natuurlijk zijn er altijd geluksvogels waarbij het bij één van de eerste brieven gelijk raak is, maar wanhoop niet als jij niet één van hen bent. Ook al heb je al 1000 brieven verstuurd, de 1001ste keer kan het maar zo raak zijn!

Concentreer je op de toekomst

Hoe vervelend het ook is dat je nu zonder werk zit, blijf niet hangen in negativiteit en dingen die tot het verleden behoren. Schud alle negatieve gedachten ‘dat het toch nooit beter zal worden’ van je af.  Ga voor die leuke baan en een mooie toekomst! Visualiseer. Op het moment dat jij al helemaal voor je ziet hoe je straks in je nieuwe functie zal functioneren, dan straal je dat ook uit. Anderen zien dat aan je.