Wim Hof rent door sneeuw
Iceman

Slechts gekleed in een korte broek, met zijn blote voeten in de sneeuw, liep Wim Hof een halve marathon over de poolcirkel, waar het zo’n 25 graden onder nul is!

Of het nou gaat om onder een dikke ijslaag door zwemmen of urenlang in een bad met ijswater zitten; Wim draait er zijn hand niet voor om. Hij wordt dus niet voor niets ‘The Iceman’ genoemd.

Nu wil hij de wereld laten zien dat iedereen instaat is om de kou te overwinnen. Ja, ook gewone stervelingen zoals wij zijn instaat om – na de juiste training- fysieke uitdagingen aan te gaan die we voorheen onmogelijk achtten.

Van kou word je toch ziek?

‘Maar waarom zou iemand zichzelf willen blootstellen aan zoveel kou’ zul je nu misschien denken. Kou wordt vaak als onprettig ervaren, en we associëren het met dingen als griep en verkoudheid.

Dit laatste blijkt een fabeltje te zijn. We worden niet ziek van kou, maar we worden ziek van virussen en bacteriën die we via contact met andere mensen, lucht of eten binnen krijgen. In de winter zitten mensen vaak meer binnen, waardoor ziektekiemen meer kans krijgen om zich te verspreiden onder de mensen.

Immuunsysteem

Kou heeft een bewezen effect op het immuunsysteem. Iemand die totaal geen kou gewend is, is iets vatbaarder voor ziektes op het moment dat hij het koud heeft.  Bij iemand die wel aan kou gewend is heeft de kou geen effect op het immuunsysteem. Bovendien is het immuunsysteem van iemand die gewend is aan kou over het algemeen hoger. Dus door te wennen aan kou train je ook je eigen immuunsysteem.

Vergelijk het maar met het volgende: Iemand die nooit aan lichaamsbeweging doet zal erg moe zijn na een rondje joggen om de kerk, terwijl dit voor een getraind persoon geen enkel probleem is. Dan concluderen we toch ook niet dat lichaamsbeweging ongezond is omdat je er moe van wordt?

Je kunt er veel profijt van hebben om je immuunsysteem te trainen en daarmee je lichaam weerbaarder te maken tegen ziektes. Bovendien kan het ook een overactief immuunsysteem (de oorzaak van auto-immuunziektes en allergieën) tot rust worden gebracht met Wim’s methode.

Methode van Wim Hof

Hoe doet hij dit? Wim Hof heeft zijn eigen methode ontwikkeld die gebaseerd is op verschillende klassieke technieken. Hij maakt bijvoorbeeld gebruik van concentratietechnieken, ademhalingsoefeningen en Aziatische meditatietechnieken.  Hij richt zich daarbij op het beïnvloeden van het cardiovasculaire systeem en een sterk geloof dat het lichaam veel meer kan dan gedacht wordt.

De eerste stap is het aanleren van een juiste ademhaling. Een oefening hiervoor is bijvoorbeeld het langer inhouden van je adem en daarbij bewust contact maken met je hart en immuunsysteem.

Wim geeft workshops waarin deelnemers de kans krijgen om onder zijn begeleiding de basistechnieken van zijn methode uit te proberen. Ik heb zelf een workshop van hem gevolgd en ik vond het zeker de moeite waard. Als je het eerst vanachter je pc of telefoon wilt proberen kan je de app of online-training volgen. Verder heeft hij net een boek uitgebracht waarin hij uitleg geeft over zijn unieke methode. Genoeg mogelijkheden dus, als je je erin wilt verdiepen. info: http://www.innerfire.nl/home

Bruin vet

Uit onderzoek is gebleken dat Wim Hof meer bruin vet heeft dan gemiddeld. Bruin vet is niet alleen qua kleur anders dan de inhoud van blubberige witte love handles, maar het heeft ook de unieke eigenschap dat het warmte aanmaakt en daarbij dus ook calorieën verbrandt.

Alle mensen kunnen bruin vet aanmaken, het is gewoon een kwestie van training. Je zou bijvoorbeeld eens kunnen beginnen met tijdens het douchen de watertemperatuur een aantal seconden op koud te zetten (zonder onder de douche vandaan te springen!), en dit elke dag een beetje op te bouwen.

Wetenschappelijk onderzoek

Nu denk je misschien: is dit niet gewoon een hype die weer overwaait? Of zijn populariteit weer zal overwaaien weet ik niet, maar als het een hype is, dan is het in elk geval wel een wetenschappelijk goed onderbouwde hype! Verschillende onderzoeksteams hebben Wim Hof – en zijn methode – onderzocht, met opvallende resultaten. Zie hier bijvoorbeeld een onderzoek van mijn favoriete universiteit – De Radboud Universiteit.

Citaat uit het onderzoek: Pickkers: ‘We zien in zijn bloed dat hij veel minder ontstekingseiwitten aanmaakt. Gemiddeld was de immuunrespons van Wim Hof 50 procent lager dan van andere proefpersonen. Bovendien vertoonde hij vrijwel geen griepachtige symptomen.

Wim Hof boek koud kunstje

 

Bronnen:

Photo credits: innerfire.nl 

Wim Hof snow meditation