Uit een studie van Bangor University bleek dat duursporters betere prestaties leveren na het zien van positieve subliminale boodschappen.

Subliminale boodschappen (subliminal visual cues) zijn woorden, plaatjes of symbolen die niet bewust, maar alleen onbewust worden waargenomen. Meestal wordt dit effect bereikt door de beelden zo kort (fractie van een seconde) aan te bieden dat het brein geen tijd heft om het beeld helemaal te verwerken. Hierdoor zullen de beelden het bewustzijn niet bereiken, maar worden wel door het onderbewustzijn opgepikt.

Positieve subliminale beelden

De onderzoekers van Bangor Universiteit ontdekten dat blootstelling aan positieve boodschappen duursporters hielp om significant langer door te gaan met sporten dan degenen die negatieve boodschappen te zien kregen. Bij een positieve boodschap kun je bijvoorbeeld denken aan een lachend gezicht of een aanmoedigend woord dat heel kort getoond wordt. Deze woorden hadden vooral met actie te maken zoals bijvoorbeeld ‘Go!’ en ‘energie’.

Tijdens deze studie moesten de proefpersonen op een hometrainer fietsen tot ze waren uitgeput. Tijdens het fietsen keken ze naar een digitaal scherm dat voor hen geplaatst was. Op dit scherm werden woorden en gezichten voor maximaal 0.02 seconden weergegeven. Direct na dit beeld werd er een ander (neutraal) beeld getoond om de verwerking van het subliminale beeld te stoppen. Doordat het brein van de sporter nu het neutrale beeld begint te verwerken, vervalt het subliminale beeld nog voordat dit het bewustzijn heeft kunnen bereiken.

Direct effect op de sportprestaties

Onderzoekers zeggen dat dit de eerste studie is die aantoont dat subliminale boodschappen direct effect hebben op de sportprestaties tijdens sportoefeningen.

Verder bevestigt de studie dat subliminale boodschappen invloed kunnen uitoefenen op het gevoel dat de sporter heeft over hoe inspannend de taak is. Door positieve subliminale boodschappen voelt de sporter zich minder vermoeid. Hierdoor kunnen sportprestaties dus verbeterd worden.

Gebruik in moderne technologie

Momenteel wordt onderzocht of dit soort positieve subliminale boodschappen in de praktijk gebruikt kunnen worden om de prestaties van topsporters tijdens wedstrijden te verbeteren, door het tonen van positieve beelden op “smart glasses” die ze dan moeten dragen tijden wedstrijden.

Bron: Journal Frontiers in Human Neuroscience.