Gelukkig zijn is trainbaar.

Ongeveer 40% van ons geluksgevoel hangt samen met onze dagelijkse leefstijl. Er zijn een aantal dingen die je kan doen om je levensgeluk te vergroten. Hieronder staan een aantal tips om jezelf een leefstijl aan te wennen waar je gelukkig van wordt.

  1. Wees dankbaar

Dankbaarheid is het gevoel dat je ervaart op het moment dat je merkt dat een ander er bewust voor kiest om jou een gunst te verlenen. Om jou iets te geven, dit kan gaan om iets tastbaars, maar ook om niet tastbare dingen zoals liefde, tijd, aandacht of toewijding.

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat mensen gelukkiger zijn naarmate ze vaker een gevoel van dankbaarheid ervaren. Geld hebben maakt bijvoorbeeld helemaal niet gelukkig, tenzij je er vaak dankbaar voor bent. Iemand die dankbaar is neemt hetgeen hij heeft gekregen niet voor lief, maar staat even stil bij hoe bijzonder het is dat anderen heem/haar dit gegund hebben.

  1. Wees actief

Uit verschillende studies is gebleken dat lichamelijke activiteit gelukkiger maakt. Actief zijn stimuleert de aanmaak van verschillende hormonen en neurotransmitters zoals dopamine en endorfine. Deze stofjes zorgen voor een goede prikkeloverdracht tussen de neuronen in je brein, en ze kunnen voor een gevoel van alertheid, euforie of relaxatie zorgen. Bij mensen met een matige depressie is hardlopen dan ook even effectief als het slikken van antidepressiva.

Ook mensen die gestrest zijn kunnen baat hebben bij sporten na het werk. Door het sporten spant je lichaam zich even maximaal in waardoor je daarna juist extra goed ontspant.  Bovendien herstellen mensen beter van stress als ze op een recreatieve manier gaan sporten in plaats van alleen maar mentaal stressvol bezig te zijn.

  1. Geef eens wat weg

Niet krijgen, maar geven maakt gelukkig. Of het nou gaat om het geven van aandacht of geld,  het bieden van een helpende hand, een presentje geven of iemand uitnodigen voor het eten. Hier is veel onderzoek naar gedaan. Als je mensen de vraag voorlegt waar ze gelukkiger van worden: 5 of 25 euro zelf houden of 5 of 25 euro weggeven, dan verwachten de meeste mensen dat ze gelukkiger worden als ze zelf geld krijgen, hoe meer hoe beter. Maar in de praktijk blijkt dat mensen juist meer blijheid ervaren als ze het geld weggeven aan een ander!

  1. Bepaal waar je zelf gelukkig van wordt en streef dat na.

Geluk is heel persoonlijk. In onze maatschappij heerst een duidelijk beeld van hoe een ‘gelukkig’ leven eruit zou moeten zien. Een succesvolle carrière, een stabiele relatie, een breed sociaal netwerk, het aanschaffen van een koophuis, kinderen (afhankelijk van levensfase), een slank lichaam, een knap uiterlijk, vrij zijn van psychische of lichamelijk problemen, regelmatig op vakantie etc. Maar zijn dit ook echt dingen die voor jou belangrijk zijn om gelukkig te worden/blijven? Als dat zo is, prima. Maar misschien vind jij je levensgeluk wel in heel andere dingen. Wees eerlijk tegenover jezelf waar jij nu echt gelukkig van wordt, en ga daar ook voor.

Gelukkig zijn houdt in dat je vrij bent om te doen wat je wilt, en daarbij niet vastzit in oude patronen of verwachtingen van anderen.

 

Literatuur:

http://www.npowetenschap.nl/nieuws/artikelen/2008/maart/Geven-maakt-gelukkig.html

http://www2.eur.nl/fsw/research/veenhoven/Pub2010s/2011e-fulln.pdf