Psychologische test

Een psychologie-website kan natuurlijk niet zonder Freudiaanse analyse. Hoewel ik doorgaans vrij sceptisch ben over dingen als psychoanalyse vind ik de volgende test toch praktisch, bruikbaar en leuk om te doen.

Schrijf al je antwoorden op. Denk er niet te lang bij na, gewoon het eerste wat in je opkomt is goed. Het is belangrijk dat je eerst alle vragen beantwoordt voordat je naar de antwoorden kijkt, anders werkt de test niet meer.

 1. Je loopt door het bos. Wie loopt er naast je?
 2. Na een eindje gewandeld te hebben kom je een dier tegen. Welk dier is dit?
 3. Is er een interactie tussen jou en het dier? Zo ja, wat gebeurt er?
 4. Als je verder loopt kom je bij een open plek in het bos. Daar zie je een huis staan, jouw droomhuis. Omschrijf eens hoe dat huis eruit ziet? Hoe groot is het huis?
 5. Staat er een hek om het huis?
 6. Je loopt het huis binnen. Via de gang loop je naar de eetkamer waar een eettafel staat. Omschrijf eens wat er OP en OM de tafel staat.
 7. Vervolgens loop je door de eetkamer en verlaat het huis via de achterdeur. Je ziet in de achtertuin een klein voorwerp liggen. Het is iets om uit te drinken (beker/kopje/glas o.i.d.). Van welk materiaal is dit voorwerp gemaakt? Hoe ziet het eruit?
 8. Wat doe je vervolgens met de beker?
 9. Je loopt weer verder door de achtertuin totdat je bij het water aankomt. Wat voor water is dit? (bv plas, zee, rivier, zwembad, meer etc)
 10. Wil je naar de overkant van het water? Zo ja, hoe doe je dat?

Lees niet verder voor je alle vragen beantwoord hebt!

freudiaanse test

Zo, nu je alle vragen hebt beantwoord gaan we eens kijken wat het zegt over jouw persoonlijkheid en relaties. Onderstaande antwoorden zijn natuurlijk vrij algemeen, voel je vrij om zelf ook te interpreteren, analyseren en associëren, want deze test gaat immers over jou! Zie deze antwoorden als handvatten om je eigen antwoorden eens goed te analyseren.

 1. De persoon die naast je loopt is op dit moment de belangrijkste persoon (of één van de belangrijkste personen) in je leven.
 2. Het dier representeert een probleem/uitdaging waar je op het moment tegenaan loopt. Is het een groot en gevaarlijk dier of juist klein en schattig?
 3. De interactie tussen jou en het dier zegt iets over hoe jij met problemen omgaat. Als je het dier bijvoorbeeld uit de weg gaat, zul je ook geneigd zijn problemen uit de weg te gaan. Als je een tijdje naar het dier kijkt, dan ben je geneigd problemen eerst even aan te kijken. En als je het dier direct verjaagt dan ben je juist geneigd om problemen gelijk grondig (soms iets te grondig) aan te pakken. Etc etc, je snapt het idee.
 4. De grootte van het huis representeert je ambitie; wat jij wil bereiken in je leven. Ziet je huis er knus uit dan heb je waarschijnlijk veel behoefte aan een gezellig knus leven. Zag je meer een groot statig huis voor je dan zijn zaken als status en geld belangrijk voor je.
 5. Het hek (of juist geen hek) om je huis heen zegt iets over hoe open of gesloten jij als persoon bent. Als er geen hek om het huis staat ben je een open persoon. Als je een hek om je huis hebt staan dan ben je iets meer op jezelf, en vind je het bijvoorbeeld niet zo prettig als er onverwachts bezoek langskomt.
 6. Als er geen eten, mensen of bloemen in/om je eettafel staan, dan voel jij je op het moment waarschijnlijk niet zo gelukkig. Als het een levendig & kleurrijk tafereel is dan zit je waarschijnlijk goed in je vel en heb je veel inspiratie.
 7. Het materiaal van het kopje/glas staat voor de houdbaarheid van de relatie met de persoon die je genoemd hebt bij de eerste vraag. Een papieren beker vergaat bijvoorbeeld snel. Dit betekent dat je er niet zo veel vertrouwen in hebt dat je een duurzame/langdurige relatie met deze persoon hebt. Porselein daarentegen kan heel lang mee gaan, maar is wel erg kwetsbaar. Terwijl een beker van roestvrij staal niet snel vergaat, niet snel breekt en dus ook niet roest. Ook de vorm van het kopje/glas zegt iets over de stabiliteit van de relatie. Een wijnglas is bijvoorbeeld niet zo stabiel als een stevige mok (maar wellicht wel spannender?)
 8. Wat je doet met het kopje zegt iets over hoe jij met deze relatie omgaat. Als je het bijvoorbeeld oppakt en voorzichtig wegzet, geeft dit aan dat je zorgzaam met die persoon omgaat.water seks freud
 9. Ik vertelde al dat het een Freudiaanse test is (en iedereen weet natuurlijk dat Freud = seks), dus natuurlijk komt er seks in voor. De grootte van het water staat voor je libido; je seksuele lust. Hoe groter het water, des te groter is je lust. Een zee is bijvoorbeeld een stuk groter dan een plasje water. Niet alleen de grootte van het water is van belang, ook de mate waarin je het je levendig kunt voorstellen zegt iets over je seksuele drift. De grootte van het water gaat vooral over je behoefte aan kwantiteit en de levendigheid waarmee je het voor je zag gaat over de behoefte kwaliteit wat betreft seks.
 10. Hoe nat je wordt tijdens het oversteken van het water zegt ook iets over je libido. Hoe natter je wordt, des te meer interesse je hebt om iets met je libido te doen. Iemand die in het water springt en vrolijk rondzwemt zal eerder geneigd zijn zich over te geven aan zijn/haar seksuele driften dan iemand die om het water heen loopt.

freud