Orale seks kan de redding zijn voor deze mannetjes spin

De daad der liefde loopt voor veel mannetjes spinnen fataal af: zij worden na de daad verslonden door hun partner. De Darwin’s bark spin heeft hier een erg bijzondere oplossing voor gevonden: het vochtig houden van hun partner. Tijdens de seks gebruiken de mannetjes hun mond om de geslachtsdelen van de vrouwtjes te bevochtigen. Dit stemt de vrouwtjes zo gunstig dat zij hun avondmaal nog even uitstellen en de mannetjes na de seks dus laten lopen.

Darwin’s bark spinnen zijn meesters in het bouwen van grote spinnenwebben. Ze gebruiken daarvoor een soort zijde dat tien keer zo sterk is als kevlar (een bijzonder sterke nylon soort). Echter, hun seksleven was tot voor kort nog nooit bestudeerd. Een groep onderzoekers uit Madagascar had als eerste de eer om deze bijzondere spinnensoort te bestuderen om zo de geheimen van hun seksleven te ontrafelen.

De vrouwtjes paren met verschillende mannetjes waardoor de mannetjes extreem competitief worden. Ze zagen ook dat 76 procent van de vrouwtjes agressie vertoonden naar de mannetjes, waarvan 35 procent leidde tot kannibalisme na de geslachtsdaad. Mannetjes hebben dus een slimme tactiek nodig om niet opgegeten te worden.

Jonge vrouwtjes makkelijke prooi

Eén manier is om te paren met jonge vrouwtjes die nog niet zo groot en sterk zijn als de oudere dames. De onvolgroeide vrouwtjes zijn nog weerloos omdat hun giftanden nog niet volgroeid zijn, waardoor de mannetjes ongestoord seks met hen kunnen hebben. Maar zodra het vrouwtje volgroeid is, kan zij (letterlijk) van zich afbijten. Op het moment dat het vrouwtje genoeg heeft van de seks zal zij haar giftanden inzetten waardoor het mannetje het moet ontgelden.

Orale seks met oudere vrouwtjes

Tijdens de seks hechten de mannetjes hun Cheliceren (hun voorste giftanden waarmee ze iets kunnen vastgrijpen) om de geslachtsdelen van de vrouwtjes. Toen de mannetjes hun mond op-en-neer bewogen viel het de onderzoekers op dat er een ongebruikelijke hoeveelheid vocht op de geslachtsdelen terecht was gekomen. Dit bevochtigen deden de mannetjes niet als zij seks hadden met de jonge weerloze vrouwtjes, alleen als zij seks hadden met de gevaarlijke dames pasten ze deze tactiek toe.

Cheliceren: monddelen van de Chelicerata

Cheliceren: monddelen van de Chelicerata

“De mannetjes knabbelen aan de vrouwelijke geslachtsdelen met hun voorste tanden, en we zagen dat er een vloeistof uit hun tanden kwam. We weten niet precies wat het is, maar het lijkt op speeksel dat ze aanmaken als ze eten” vertelde onderzoeker Kralj-Fiser afgelopen week tijdens een conferentie in Hamburg.

Opportunisten

Kralj-Fiser denkt dat de orale bevochtiging ervoor zorgt dat de vrouwtjes zich ontspannen waardoor de kans kleiner is dat zij zullen toegeven aan hun drang om de mannetjes op te eten. Dit verklaart ook waarom mannetjes die moeite niet nemen bij de jonge vrouwtjes die nog niet in staat zijn om hen op te eten: de mannetjes verwennen hun partner enkel voor hun eigen veiligheid.

Bark_Spider_2011

Bron: www.newscientist.com