Geschreven door: Nicole Geene

Herprogrammering van ondersteunende cellen naar neuronen om hersenbeschadiging te genezen

Onderzoekers zijn erin geslaagd om beschadigde delen van de hersenschors (cerebral cortex) in muizen te herstellen door NG2 glia-cellen (ondersteunende cellen) in neuronen (hersencellen) te veranderen. Dit hebben ze gedaan met de proteïnen genaamd Sox2 en Ascl1.

Dit is een belangrijke stap in de ontwikkeling van een behandeling voor aandoeningen zoals alzheimer en beroertes. Bij dit soort aandoeningen is de hersenschors namelijk niet instaat om kapotte neuronen te vervangen, waardoor schade met grote gevolgen kan ontstaan.

De hersenschors is de buitenste laag van de hersenen in mensen en andere zoogdieren. Het heeft de functie om informatie uit het lichaam te ontvangen, analyseren en interpreteren. Dit is belangrijk bij onder andere ruimtelijk denken, taal, redenatie, bewustzijn en geheugen.

De volgende stap in het onderzoek is het identificeren van factoren die kunnen helpen om deze neuronen volledig te laten uitgroeien en te integreren in de bestaande hersenverbindingen.

photo credit: Saad Faruque via photopin cc

photo credit: Saad Faruque via photopin cc

Bron: http://www.sciencedaily.com/releases/2014/11/141120123136.htm

Artikel: Heinrich et al. Sox2-mediated conversion of NG2 glia into induced neurons in the injured adult cerebral cortex. Stem Cell Reports, November 2014