Nederlanders zijn talenwonders!

De cijfers liegen er niet om: Nederlanders spreken gemiddeld meer dan 3 talen! Als het gaat om het spreken van vreemde talen  dan laten we, op Luxemburg na, alle andere EU landen achter ons.

number-of-languages

 

Van alle Europeanen kan 39 % in ten minste één vreemde taal communiceren. Nederlanders zitten ruim boven dat gemiddelde. Van de Nederlanders spreekt 94% minstens 1 vreemde taal, en  77% spreekt ten minste 2 talen naast het Nederlands.

Van de Nederlanders spreekt 90% Engels, 71% Duits en 29% Frans op een niveau waarop ze een conversatie kunnen voeren. Bovendien is het niveau waarop Nederlanders Engels spreken erg hoog. Alleen de Denen spreken Engels als tweede taal gemiddeld beter dan de Nederlanders.

talen lan

België

Dat de Engelsen laag scoren op een tweede taal is natuurlijk geen verrassing, aangezien ze zich met hun moedertaal bijna overal verstaanbaar kunnen maken. Dat mensen in kleine landen meer talen spreken omdat bijna niemand hun taal spreekt, is natuurlijk ook te verwachten.

Opvallend is dat in België minder talen worden gesproken dan in Nederland, terwijl België toch een tweetalig land is. In Nederland is 90% van de bevolking in staat om een gesprek te kunnen voeren in het Engels, terwijl dit in België maar 52% is. Dat komt vooral om dat in Wallonië (het Franstalige gedeelte van België) maar 19% Nederlands spreekt en 17% Engels. België zit wel boven het Europees gemiddelde.

Toekomst

Aangezien Duitsland de grootste handelspartner van Nederland is, is het voor Nederlanders  nog altijd nuttig om Duits te spreken. Veel handelaren geven aan dat zakendoen beter gaat wanneer je de taal van je klanten spreekt. Bovendien zijn de Duitse en Nederlandse taal nauw aan elkaar verwant,  waardoor het voor Nederlanders relatief makkelijk is om Duits te leren.

Hoe beter onze buren in Duitsland en Frankrijk Engels leren spreken, des te kleiner de noodzaak voor ons in Nederland (en België) wordt om zich deze talen nog eigen te maken. Met Engels onderwijs wordt steeds vroeger begonnen, maar zullen de volgende generaties nog net zo goed Duits en Frans spreken, of gaan we over op een tweetalig systeem: Engels en Nederlands.

percentage dat engels spreekt

Bronnen